Rahastosijoittaja, sinun tuottosi parani juuri!

Taannoin suomalaisessa mediassa syntyi pienimuotoinen kohu, kun ruotsalainen Nobel-säätiö oli listannut Martti Ahtisaaren venäläiseksi Nobel-palkinnon saajaksi. Ongelma syntyi, koska säätiö oli päättänyt listata palkinnonsaajat sen maan kansalaisiksi, missä he olivat syntyneet. Ja kas, koska Ahtisaari oli syntynyt Viipurissa ja Viipuri kuuluu nykyisin Venäjään, oli säätiön katsantokannan mukaan myös rauhanpalkinnon voittajamme venäläinen nobelisti. Asiaan myös kuului, ettei säätiö aluksi suostunut muuttamaan Ahtisaarta suomalaiseksi, koska säännöt nyt vaan olivat sellaiset. Onneksi sentään lopulta järki voitti ja Marttikin voitiin tunnustaa suomalaiseksi.

Rahastosijoittamisessa järki sen sijaan ei useinkaan ole niskan päällä vaan historian vääristely on pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Esimerkkini koskee Osuuspankin syyskuun lopussa toteuttamaa rahastofuusiota, mutta ongelma on maailmanlaajuinen. Osuuspankki päätti sulauttaa kolme suomalaisiin osakkeisiin sijoittavaa rahastoaan yhdeksi syyskuussa. Sulautuminen toteutettiin siten, että OP Delta ja OP Focus sijoitusrahastot sulautuivat OP Suomi sijoitusrahastoon. Tässä ei sinänsä ole mitään ihmeellistä, rahastoja lakkautetaan ja sulautetaan tämän tästä. Sen sijaan tuottohistorian uudelleenkirjoittamisessa on hämmästeltävää.

Sulautumisen myötä aiemmat OP Delta ja OP Focus rahastojen omistajat ovat nykyisellään OP Suomi rahaston omistajia. Samalla heidän tuottonsa parani kertaheitolla, siis historiallinen tuotto. Tietenkään yksikään rahastonomistaja ei hyötynyt itse sulautumisesta penniäkään, mutta tuottohistoriana he näkevät jatkossa vain OP Suomi rahaston tuoton, eivät niiden rahastojen tuottoa, missä heidän rahansa ovat oikeasti olleet. Vanha historia siis katosi kirjaimellisesti historian havinaan.

Rahastojen lakkauttamisiin ja sulautumisiin kuuluva sääntö on, että huonosti menneet rahastot lakkautetaan ja samalla epäonnistumisen historia saadaan hävitettyä. Näin kävi myös esimerkkitapauksessamme. Ennen sulautumista OP Delta vuosituotto edelliseltä kymmeneltä vuodelta oli 3,6 % ja OP Focuksen vastaavasti 4,4 %. Sen sijaan henkiin jätetyn OP Suomi rahaston tuotto oli 5,9 %. Viimeisten viiden vuoden vastaavat luvut olivat OP Deltalle 16,2 %, OP Focukselle 15,2 % ja – yllätys, yllätys – OP Suomelle 18,4 %. Näin osuuspankin Suomi-rahastojen sijoittajien historiallinen tuotto parani huimasti fuusion myötä, tosin vain paperilla.

Pitäisikö tästä sitten olla sijoittajana huolissaan? Ilman muuta. On sanomattakin selvää, että rahastokauppiaat esittelevät auliisti menneitä tuottolukuja silloin kun ne näyttävät suosiollisilta. Tältä osin rahastojen markkinoinnissa sijoittaja voi saada lievästi sanottuna harhaanjohtavan kuvan rahastosalkunhoitajien todellisesta onnistumisesta. Tällä harhalla on rahoitusteoriassa nimikin eli henkiinjäämisharha, ’survivorship bias’. Eikä tämä harha ole mikään pieni juttu, sillä esimerkiksi amerikkalaisilla rahastomarkkinoilla hieman yli puolet sijoitusrahastoista päättävät päivänsä ennen kymmenvuotisjuhliaan.

Miltäs osuuspankin rahastojen tuotto sitten näyttää indeksisijoittajan vinkkelistä peilattuna? Henkiin jääneen OP Suomi rahaston kymmenen vuoden vuosituotto oli vain 0,25 % alle Seligsonin ETF:n eli indeksiosuusrahaston tuoton. Suoritusta voidaan pitää kaikin puolin onnistuneena. Sen sijaan OP Deltan tuotto jäi vuosittain 2,6 % ja OP Focuksen tuotto 1,8 % alle indeksisijoittajan tuoton. Tuottoero selittyy kokonaisuudessaan raskailla kustannuksilla. No, onneksi osuuspankin rahastosijoittajien ei enää tarvitse harmitella heikkoa tuottohistoriaa, se asia on nyt korjattu. Rahastobisneksen logiikalla Ahtisaari on venäläinen, oli historia sitten mitä tahansa.

Tähän samaan yhteyteen voidaan taas tarkastella suomalaisiin osakkeisiin sijoittavien rahastojen tuottoja laajemminkin. Nyt marraskuun alkuun tultaessa kaksi rahastoa 38:sta oli onnistunut pääsemään indeksisijoittajan tuottoon vuoden alusta laskien. Kymmenessä vuodessa niin ikään kaksi rahastoa 26:sta oli päässyt indeksisijoittajan tuottoon. Eikä tietenkään samat kaksi. Viidessä vuodessa menestyjiä oli tasan yksi. Eivätkä tässä pikavertailussa ole suinkaan mukana elon tiellä sortuneet rahastot menneeltä vuosikymmeneltä.

 

Läpinäkyvämpää sijoitustalvea toivottaen,

Esko Immonen
toimitusjohtaja
Index Varainhoito